Congresul ARPCAPA de psihiatrie infantila

Va avea loc in data de 2-4 iunie 2016 la Brasov in cadrul Universitatii Spiru Haret, Facultatea de Psihologie si Pedagogie cu lucrarea „Maternologia- Rolul in sanatatea mintala a cuplului mama-copil in perioada 0-1 an”.

Congresul ARPCAPA de psihiatrie infantila

Titlu: Maternologia – Rolul în sănătatea mintală a cuplului mamă-copil în perioada 0-1 an
Autori: Dr. Daniela Marincaș, medic primar medicina de familie , București, Dr. Gheorghică Luminița, medic specialist psihiatrie infantilă , Giurgiu

Maternologia este un demers terapeutic care se atașează dimensiunii psihice a maternității și care vizează dificultățile relației mamă-copil.
Maternitatea psihică și consecințele nerecunoașterii ei reprezintă o problemă de sănătate publică. Protocoalele actuale de diagnostic și tratament nu prevăd observarea femeii în privința maternității psihice pe deoparte, iar semnele și simptomele prezente la copil nu sunt coroborate cu starea mamei ,pe de alta.
Rolul specialistului în maternologie este de a identifica și trata dificultățile materne, fiind conștient de faptul că, de multe ori copilul este cel care prin natura dezvoltării sale și interacțiunile pe care le are, ne informează despre starea reală a maternității, de care beneficiază sau nu . Altfel spus, copilul este micul clinician.
Instrumentul folosit în maternologie pentru a stabili diagnosticul, a orienta tratamentul și a urmări evoluția este videoclinica. Situația filmată cu regularitate este alăptarea la sân/hrănirea cu biberonul . Aceasta este o situație”critică” ce le afectează intens pe mamele în dificultate și care conjugă două chestiuni esențiale: a hrînirii și a întâlnirii privirilor mamei și copilului.
Scopul acestei lucrări este de a evidenția necesitatea existenței în țara noastră a unui nou domeniu interdisciplinar –Maternologia, care prin observarea relației mamă-copil , pe deoparte se preocupă de diagnosticul corect și terapia specifică a tulburărilor materne în perioada 0-1an , identificate actual mai mult sau mai puțin ca „depresie postpartum” , iar pe de alta parte oferă oportunitatea în a identifica precoce , după 5-6 săptămâni și pe tot parcursul primului an de viață , semnele tulburărilor la sugar („bolile nașterii” ), inclusiv a tulburării de spectru autist . la copiii mai mici de 2ani.

Sustineti Maternologia
Declaratia 320

Screening Ministerul Sanatatii – Autism