Maternologia: o privire nou asupra fiintei umane

Maternologia: o privire nouă asupra ființei umane

Autor Daniela MarincasScurt istoric : Dr. Jean Marie Delassus a fondat în 1987 prima secţie de maternologie la Saint-Cyr-l’École (Franţa). Între 1985 și 2006 , peste 1000 de femei cu dificultăți mari în legătură cu copilul lor au fost tratate în secția de maternologie.

Ipoteza care s-a verificat tot mai mult în cursul anilor este aceea că , dacă nu a existat o sarcină patologică sau probleme genetice, dizabilitățile motorii sau/și senzoriale ale copilului provin din dificultatea de a se stabili legătura mamă- copil încă de la naștere , iar aceste dizabilități se accentuează în primele luni de viață.

Care este obiectivul acestei discipline? Maternologia vizează înţelegerea sensului maternităţii , pentru a ajuta femeile să fie mame atunci când nu simt în mod spontan elanul matern. Aceasta permite copilului să se nască psihic în condiţii bune , tatălui să poată participa la acest eveniment fericit, iar familiei să se contruiască în sensul puternic şi cald al cuvântului.

21 de ani de studiere a tuturor publicațiilor științifice mai vechi sau mai noi în legătură cu acest subiect au fost și pentru a înțelege, lămuri, descoperi cum a fost viața fătului în timpul dezvoltării sale , dar și ce va rămâne din aceasta când nou născutul își deschide ochii asupra lumii.

În tot acest timp au fost elaborate și publicate mai multe cărți care lămuresc teoria maternologică, au fost descoperite cele mai bune metode de a reacționa la dificultățile femeilor, astfel încât să se simtă mai bine și să înțeleagă ce li se întâmplă când au un nou născut.

Dr Delassus a ales ca mod de observare a lucrurilor invizibile care au loc între mamă și copil , mai ales în momentul alăptării, înregistrările video (cu acordul mamelor).Prin opriri ale derulării înregistrării se văd ochișorii copilului care abia se întredeschid pentru a vedea dacă este învăluit sau nu de privirea atentă a mamei. Dacă mama se uită în altă parte , preocupată de altceva decât de el, ochii se închid. S-ar crede că copilul doarme, că se ascunde, dar de fapt el a trimis un mesaj pe care destinatara nu l-a recepționat. Dacă relația continuă în felul acesta , copilului i se face puțin câte puțin teamă, se retrage ca într-o cochilie, iar creierul lui se chircește treptat sub efectul unei așteptări neliniștite prea îndelungate.

……Fundamentul teoriei maternologice este însăși istoria care precede venirea pe lume a omului. Această istorie este originea omului, perioada trăită ca făt și careîl structurează până la NB56YGHT sfârșitul vieții.

…Eseul autobiografic ,, Firava făgăduință de a fi iubit,, de Laurence-Nellie Demairé Walker,Președinte fondator al Asociației Franco-Române Bébébienvenu-Pentru o nouă naștere este o mărturie vie a teoriei maternologice ,a urmărilor istoriei antenatale și natale a ființei umane. El va fi în foarte scurt timp la dispoziția cititorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *