Seminar Maternologie – Versailles 1-5 oct 2012
Saptamana 1-5 oct 2012 a fost extrem de incarcata in informatie medicala referitoare la dificultatile materne si dificultatile relatiei mama-copil , in conditiile unei medicini ” agresive ” in privinta supravegherii gravidei si venirii pe lume a unui nou om.
In dorinta de a avea un control medical , din ce in ce mai mare , asupra nasterii, pierdem esenta acestui miracol.
Pentru mine a fost o confirmare a patologiei pe care o intalnesc zi de zi in cabinet , fara a putea pune diagnostic de adevarata patologie , doar mai tarziu , dupa 1 an-1an si jumatate de viata a copilului.
Cazurile video prezentate le vedem si noi in cabinet/spital , fara a putea face realmente nimic pentru ele ; doar sa asteptam sa evolueze intr-un sens sau altul, adica sa se atenueze problemele ( nu sa se vindece, pentru ca problemele nu se vindeca de la sine , vor urma individul toata viata si vor fi radacina viitoarelor lui afectiuni ) sau sa se accentueze si sa dea nastere curand unei patologii recunoscute.
Aceasta evolutie este deopotriva valabila la mama care da nastere si la copilul care se naste.
Prima privire , primul contact , urkind, asa cum l-a descris prof. Delassus : atat de simplu , de natural , dar atat de greu de atins intr-o lume moderna , bazata pe o medicina supraspecializata , preocupata sa aduca pe lume fiinte care sa se potriveasca standardelor artificial create si impuse.
Actul nasterii , din ceva normal , sacru , devine tot mai mult ceva anormal( si pentru aceasta intervenim cu cezariana), iar relatia magica mama-copil-tata este lasata undeva in neant.
Maternologia incearca sa readuca aceasta intalnire pe prim plan, sa demonstreze ca la baza existentei fizice si emotionale a omului se afla prima privire – intalnirea cu copilul interior si sa redea fiintei umane increderea in sine si in totalitatea pe care o va cauta intreaga viata.
Iata cum , intr-o lume in care medicina bazata pe dovezi rateaza si da nastere unor afectiuni iatrogene in momentul in care nu trateaza gravida , lauza si nounascutul holistic , uman, cu corp fizic, emotii , corp mental.
……Sper ca prin dezvoltarea maternologiei si in Romania sa putem influenta in sens pozitiv relatia mama-copil incepand cu conceptia-graviditatea-nasterea-viata cuplului mama-copil dupa nastere, primele luni decisive in dezvoltarea armonioasa a viitorului om.
Dr Daniela Marincas